Pe 13 aprilie 1998, grupul de inițiativă a creat și înregistrat Asociația publică a mamelor multor copii și femei antreprenoare din Găgăuzia „VESTA” .....
Istorie
La sfârșitul anilor 80 - începutul anilor 90 ai secolului XX, așa-numita Perestroika a avut loc în țara noastră, afectând toate aspectele vieții publice. Consecința Perestroika a fost apariția și renașterea grupurilor independente înregistrate ca organizații publice. Un loc special în rândul organizațiilor publice a fost și este ocupat de organizațiile publice de femei.
Activitățile organizațiilor publice de femei sunt adesea asociate cu mișcarea femeilor. Participanții la mișcarea femeilor împreună cu organizațiile publice de femei sunt, de asemenea, grupuri de femei cu inițiativă cu membri fixi și nedefinși și femei active social.
Apariția mișcării femeilor a fost facilitată de conștientizarea femeilor de poziția lor inegală. Condiția activității mișcării femeilor este o structură comunicativă unică și un obiectiv comun care vizează promovarea intereselor diferitelor straturi de femei și schimbarea sistemului de gen.
Organizațiile publice de femei au devenit o formă de realizare a activității sociale a femeilor, acceptabilă pentru situația politică, socială și economică a societății ruse.
Proiectul „Prevenirea traficului de femei din Găgăuzia” a fost implementat, donatori - Soros-Moldova, Departamentul Tineretului și Sportului UAT Găgăuzia.
A fost implementat proiectul „Egalitatea Drepturilor - Egalitatea de Șanse”, finanțat de Ambasada SUA în Moldova, în cadrul căruia au fost organizate seminarii pentru femei, drepturi ale omului, egalitate de gen, conduită de afaceri, a fost un proiect de parteneriat. , comunitatea de romi Comrat, Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă a UAT Găgăuzia și Centrul pentru Protecția Drepturilor Omului din UAT Găgăuzia.
Organizația a devenit membră a Alianței Femeilor din Sudul Moldovei printre 5 ONG-uri de femei din 5 regiuni din sudul Moldovei. A fost creat Centrul pentru Voluntari „Liga Tineretului”. A avut loc o „Forjă a voluntarilor” de 5 zile. În aprilie, la locul de joacă pentru copii a avut loc o vacanță de muncă și odihnă pentru voluntarii Mișcării și pentru copiii din familii numeroase, în cooperare cu clubul sportiv Banzai.
Au fost organizate seminarii „Dezvoltarea democrației prin leadership, gen, comunicare, dezvoltare a sistemelor de educație și sănătate” în parteneriat și sprijin financiar al organizației suedeze „Centre Partiet”.
Primul festival de interactivitate pentru copii "Tânăr, prietenos, priceput!" pentru adolescenții cu risc. „Dezvoltarea programului de voluntariat în MSFMMCI” - cu sprijinul financiar al Centrului de Contact (ONG național moldovenesc) Din 2007 - crearea și sprijinul echipelor de voluntariat în UTA Găgăuzia, traininguri și evenimente sociale, consultări privind planificarea, organizarea de evenimente publice.
Implementarea proiectului „Promovarea ideii de voluntariat în organizația MSFMMCI” cu sprijin financiar din partea Centrului de Contact. Proiectul „Perspectiva femeilor - armonie și egalitate în familie” a fost implementat și cu sprijinul financiar al IREX / CPP-UNFPA. A fost lansat proiectul „Crearea și susținerea unei rețele de voluntari - educatori sociali și grupuri de voluntari din comunitățile teritoriale Gagauzia și Transnistria”, cu sprijin financiar din partea Caritas - Elveția.
Organizarea de seminarii, campanii de informare, cercetare, evenimente sociale pentru tineri de către colegi voluntari instruiți pe teme: prevenirea violenței în familie și a traficului de persoane, SIDA / HIV, sănătate reproductivă, protecția drepturilor omului, protecția mediului. O abordare a promovării democrației, a valorii drepturilor omului și a egalității de gen. În prezent, 3 cluburi de voluntariat ecologice și 2 sociale M-League operează în 5 raioane: Comrat, Tvarditsa, Taraclia, Copchak, Ceadir-Lunga.
Activitate de lungă durată a rețelei de tineret a cluburilor de voluntari „M-Liga” - „Telefon bun” - campanie de informare și activități ale grupurilor mobile pentru prevenirea violenței domestice și pentru a oferi sprijin juridic și psihologic femeilor care au nevoie în zonele rurale din sudul Moldovei.
Un centru regional de informare și resurse pentru dezvoltarea ONG-urilor locale din Găgăuz privind strângerea de fonduri, dezvoltarea instituțională și planificarea strategică și-a început activitățile.
Septembrie 2009 - septembrie 2010 - în regiunea Vulcănești din Găgăuzia, proiectul „Femeile din sudul Moldovei - Realitate și perspective” a fost implementat în cadrul Programului de granturi mici al UNDP „Protecția și abilitarea victimelor și potențialelor victime ale violenței domestice și traficului de persoane”.
* Octombrie 2009 - octombrie 2010 - proiect de parteneriat ecologic pentru compania „Trimetrica” pentru mun. Comrat „Analiza impactului asupra mediului și asupra sănătății publice a depozitelor neautorizate”.
* Iunie 2010 - ONG-ul Vesta (MSFMMCI) a devenit membru al consorțiului ONG consacrat pentru consolidarea celui de-al treilea sector al regiunii Găgăuz, prin organizarea celui de-al 4-lea Forum UAT din Găgăuzia cu sprijinul autorităților locale, agenților economici și ONG-urilor din Găgăuzia.
Dezvoltarea și implementarea proiectului „Societatea civilă din Găgăuzia - Dezvoltare prin parteneriat și cooperare” - organizarea celui de-al 5-lea Forum al ONG-urilor din Găgăuz, crearea unui consiliu partener al ONG-urilor găgăuze și dezvoltarea Strategiei de dezvoltare a ONG-urilor Găgăuz pentru 2011-2015.
Dezvoltarea și implementarea proiectului „Mediul în mâinile tinerilor” cu sprijinul financiar al Fondului Ecologic Național - pentru crearea și susținerea unui laborator IT bazat pe GIS IT pentru cercetarea de mediu de către voluntarii unei rețele de cluburi de mediu școlare din sudul Moldovei, inclusiv un program de micro-granturi pentru cluburile nou-create.
Începând cu luna februarie, există un serviciu de consultanță pentru femei și tineri talentați din Găgăuzia privind dezvoltarea antreprenoriatului social de către femeile antreprenoare (membre ale clubului de afaceri pentru femei, creat de compania Vesta în 2003).
Cercetare jurnalistică „Banii părinților pentru învățământ gratuit în Găgăuzia”
Partenerul extins al proiectului de mediu cu Trimetrika pentru monitorizarea situației de mediu din regiunea Găgăuz și sfătuirea utilizatorilor cu privire la utilizarea tehnologiilor GIS pentru monitorizarea și îmbunătățirea serviciilor publice și a sistemelor de gestionare a deșeurilor, aprovizionarea cu apă și canalizare, eficiența energetică, o bază de date cu spații verzi.
Proiect de parteneriat al ONG „Vesta”, implementat în comun cu organizația publică maghiară „ICDT” (Budapesta, Ungaria). Titlul proiectului: „Inițiativa Civică a Tineretului din Moldova”, implementată cu sprijinul financiar al „Fundației Europene pentru Promovarea Democrației”. Scopul proiectului a fost de a asigura o participare mai largă a societății civile la procesul de democratizare din Moldova, cu un accent special asupra tinerilor talentați, să cunoască „noile voci civice” cu capacitatea lor de a mobiliza societatea pentru a-și prezenta cererile legitime. 10 mini-subvenții au fost implementate de grupuri de inițiativă pentru tineri - beneficiarii modulelor de instruire - în diferite regiuni ale Moldovei, inclusiv în orașul Bender din Transnistria.
Din aprilie până în august, a fost implementat proiectul „O punte a societății civile pe cele două maluri ale Nistrului”, cu sprijinul financiar al Fundației Europa de Est - crearea unei platforme pentru comunicarea periodică între actorii societății civile din Moldova, utilizând comunicații IT, inclusiv în regiunea transnistreană, cu o serie de tineri activi voluntari umani ONG-uri și parteneri locali.
Din mai până în noiembrie, proiectul „Femeile în politică - o garanție de stabilitate” a fost implementat cu sprijin financiar al Fundației Europa de Est din Moldova.
Vesta a devenit membru al Coaliției Naționale „Viața fără violență domestică”
nul acesta, ONG-ul „VESTA” a lansat un seminar „Modernizarea regiunilor UE. Lecții pentru Moldova ”.
Experți ai organizației lituaniene „Konsultus Magnus” Paulius Kazokaitis și Raimondas Gabulavicius au declarat reprezentanților autorităților locale și ai societății civile ale UAT Gagauz Yeri despre experiența țării în implementarea inițiativelor civice, a politicilor de tineret și a parteneriatului autorităților cu comunitatea.
La întâlnire cu experți din Lituania au participat reprezentanți ai ONG-urilor active din Găgăuzia, inclusiv ONG „VESTA”, organizații de tineret, autorități locale, Consiliul public Comrat, cetățeni activi ai orașului, mass-media locală. Fiecare dintre ei a avut propriile așteptări de la întâlnirea cu experți internaționali.
Din martie Vesta este membru al platformei Parteneriatului Estic, contacte WG4-to-people. Din aprilie până în iunie, a fost realizat un sondaj pe tema "Femeile din sudul Moldovei în afaceri și pe piața muncii. Probleme ale dezvoltării antreprenoriatului social în rândul femeilor".
Din octombrie până în decembrie, implementarea proiectului „Protecția și abilitarea victimelor violenței domestice în sudul Moldovei”, cu sprijin financiar și metodologic din partea Coaliției Naționale „Viața fără violență în familie”. Crearea a 2 centre pentru sprijinirea victimelor violenței domestice din Comrat și Vulcănești.
Proiect de parteneriat al ONG „Vesta” și CCF Moldova - „Educație incluzivă în școlile publice primare și secundare - creșterea șanselor egale și a integrării sociale pentru copiii cu nevoi educaționale speciale”, cu sprijin financiar din partea Caritas Elveția.
În perioada 1 august - 31 octombrie 2018, a fost implementat un proiect de parteneriat al Asociației Publice Regionale a Mamelor cu Mulți Copii și Femeile Antreprenoare din Găgăuzia „Vesta” și Mass-Media - resursa de internet „Zerkalo tv” (PMR): „Drepturi egale prin ochii tinerilor jurnaliști civici: nou instrumente pentru învățarea educatoarelor tinere femei să promoveze democrația și drepturile omului ”./
Proiectul „Participarea la luarea deciziilor” cu sprijin financiar de la fhi360, USAID a fost finalizat. Etapele principale ale acestui proiect: Crearea și sprijinul instituțional al ONG-ului „Alianța Femeilor din Sudul Moldovei” pe baza ONG-urilor de femei din 7 raioane din sudul Moldovei. Crearea a 7 consilii publice în 7 raioane-Comrat , Ceadir-Lunga, Vulcănești, Taraclia, Basarabasca, Cimisla, Cantemir prin cooperarea organizațiilor locale de femei cu autoritățile Campanii de advocacy în cadrul consiliilor publice consacrate Desfășurarea de campanii de sensibilizare privind transparența serviciilor publice, elaborarea unei legi privind antreprenoriatul social în autonomia Găgăuziei. ”Consolidarea capacității membrilor Alianței Femeilor din Sudul Moldovei și a beneficiarilor acestora și aplică mecanisme de strângere de fonduri precum legea de 2%, donații, contracte sociale și antreprenoriat social.
Implementarea proiectului ONG „Vesta” - „Implicarea Comitetului pentru Bazinul Fluvial. Yalpug în rezolvarea problemelor prioritare ale r. Yalpug / lmplicarea Comitetului de Bazin lalpug în solulionarea problemelor prioritare, îngrijire afectează raiul ".
Acest proiect este implementat de Consorțiul de Cooperare Regională „Bazinul Fluviului Yalpug” format din: Comitetul Bazinului Fluvial. Yalpug, PA „Mișcarea Ecologică a Moldovei” (filiala Comrat) și PA „Vesta”, în cadrul proiectului „Consolidarea cadrului instituțional în sectorul aprovizionării cu apă și al canalizării din Republica Moldova”, administrat de Agenția „Apele Moldovei”, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Cooperare și Dezvoltare și Austriac Agenția de Dezvoltare (ADA).
- 1
- 2